Barion Pixel

Bene Méhészet

AKÁCMÉZ

AKÁCMÉZ: Minden, amit tudni érdemes az akácmézről

Az akácméz egy különleges és kedvelt fajta a mézek között, melyet az akácfa (Robinia pseudoacacia) virágainak nektárjából készítenek a méhek. A magyar méhészet legbiztosabban mézelő növénye a fehér akác, amely a legnagyobb tömegű virágot biztosítja az ország szinte minden részén. A méhek az akácról gyűjtik a legtöbb nektárt, ezért a méhészeti értéke felbecsülhetetlen. Az akácméz kitűnő méz, a mézek koronázatlan királynője.

Az akácmézről általánosan

Az akác magyarországi elterjedése Tessedik Sámuel lelkész nevéhez fűződik. A homok megkötése céljából telepítették ezt a növényt, amely napjainkra hazánk erdőterületeinek jelentős részét képezi. Európai viszonylatban a legnagyobb kiterjedésű összefüggő akácerdő területek Magyarországon találhatók. A magyar akácfa, valamint az akácméz 2014. év óta Hungarikum.

Akácméz jellemzői

Az akácméz aranyszínű, nagyon lassan kristályosodó méz, megfelelő tárolási körülmények között, több éven keresztül is megtartja folyékony állagát a nagy gyümölcscukor (fruktóz) tartalma miatt. A termelői akácméz édes, virágos ízű, ezért az egyik legnépszerűbb mézfajta. Enyhe, könnyű és kellemes vanília íze van, és nincs utóíze.

Akácméz a gasztronómiában

A termelői akácméz jó választás italok keveréséhez, mert úgy édesít, hogy nem befolyásolja az ital ízét. Az akácméz enyhe íze miatt főzéshez is kiváló választás. Az egészségükre odafigyelő, tudatosan táplálkozó emberek konyhájában gyakran használt természetes édesítőszer a termelői akácméz. Ízesíthetjük vele a kávénkat, teánkat, limonádénkat, süteményeinket, vagy az otthon sütött pékárunkat.

Ajánljuk reggelire a müzlinkbe, pogácsához, joghurthoz, sajtokhoz és természetesen (enyhén vajas) kenyérre vagy pirítósra kenve. Selymes, lágy íze miatt sokan fogyasztják önmagában is, esetleg propoliszcseppel

Akácméz jótékony hatásai

A termelői akácméznek sok jótékony hatása van az egészségre. Gazdag antioxidánsokban és antibakteriális tulajdonságokkal, magas vitamintartalommal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a betegségek megelőzéséhez. A termelői akácméz hasznos lehet a megfázás, torokfájás és a felső légúti megbetegedések, gyulladások tüneteinek enyhítésében, valamint segít csökkenteni az allergiás reakciókat. Kalciumtartalmának köszönhetően csonterősítő, és nyugtató hatása is ismert.

Levendulás akácméz

levendulás akácméz egy csodálatos ízű és illatú méz. A levendula virágok egy egyedülálló íz- és illatvilágot kölcsönöznek az akácmézünknek. A levendula finom, virágos aromája és az akácméz jellegzetes enyhén édes íze tökéletes harmóniát alkotnak. Ez a méz kiválóan illik például teákba, süteményekbe vagy akár egy pirítósra kenve is élvezhető. A levendulás akácméz gazdag és karakteres íze miatt sokan kedvelik, és remek választás lehet, ha valami különlegesre vágyunk.

Vaníliás akácméz

vaníliás akácméz egy finom és különleges ízesítésű méz. A vanília intenzív aromája és az akácméz gazdag íze együttesen egy gyengéd és kellemes élményt nyújtanak. Ez a kombináció lehetővé teszi a méz sokoldalú felhasználását, akár önmagában fogyasztva, akár különféle ételek és italok ízesítésére. A vaníliás akácméz gyakran kedvelt választás teákhoz, gyümölcsökhöz, vagy akár fagylalthoz is.

Fahéjas akácméz

fahéjas akácméz egy melengető ízű és illatú változat, amely az akácméz természetes édességét és az őrölt vagy darabos fahéj fűszeres ízét ötvözi. A fahéj hozzáadása igazán gazdag és karakteres ízvilágot kölcsönöz a méznek.

Egyesek előre készített fahéjas mézet keresnek, mások inkább otthon készítik el saját maguk, az akácmézhez hozzáadva őrölt vagy darabos fahéjat. Ízlésedtől függően variálhatod a fahéj mennyiségét, hogy a végeredmény pont olyan legyen, amilyet szeretnél.

fahéjas akácméz kiváló választás lehet például reggelire pirítósra kenve vagy teasüteményekhez, sajtkülönlegességekhez. Különleges és ínycsiklandó íze miatt sokan kedvelik, és remek módja annak, hogy változatosságot vigyünk az étkezéseinkbe.

Magvas akácméz

magvas akácméz esetében olajos magvakat (mogyoró, kesudió, mandula, dió, pirított szezámmag) keverünk az akácmézünkhöz. Ezek a magok kölcsönöznek egy kis ropogós textúrát a méznek, és adhatnak neki némi extra ízt is a saját jellegzetességeinek köszönhetően.

Otthon is elkészítheted saját magvas mézedet, hozzáadva kedvenc magvaidat az akácmézhez, hogy egyedi és ízletes kombinációt alkoss.

Ha egészséges reggelit keresel, megtaláltad. Keverd natúr vagy ízesített joghurtba, tejbe, vagy tejhelyettesítő italokba.

Bodzás akácméz

bodzás akácméz egy fantasztikus kombináció, amely az akácméz és a bodzavirág ízét és illatát ötvözi. A bodzavirágokat hagyományosan használják tea, szörp vagy likőr készítésére.  A bodzavirágok finom, virágos aromája és az akácméz enyhén édes íze tökéletesen egészítik ki egymást.

bodzás akácméz rendkívül kellemes és egyedi, lágy ízvilággal rendelkezik, amely ideális lehet például gyógyteákba, limonádéba vagy desszertekbe keverve. A bodzás akácméz népszerű lehet a mézfogyasztók és a különleges ízeket keresők körében is, mivel egyesíti az akácméz jellegzetes tulajdonságait a bodza frissességével és ízével. Otthon is készíthetsz saját bodzás mézet, hozzáadva friss vagy szárított bodzavirágot az akácmézhez.